test

Over ons

Artikel Laren Magazine januari 2024: 

In het buitengebied van Laren op Landgoed Ampsen is ReubeZorg gevestigd. Een kleinschalige zorginstelling op een prachtige locatie. ReubeZorg biedt logeren, dagbesteding, een onderwijszorggroep en binnenkort zelfs permanente inwoning aan voor (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking en bijkomende zorgvraag.


Verder verzorgen zij groepsbegeleiding, 1-op-1-begeleiding en 1-op-2-begeleiding. Eigenaar Andreas Ponten runt ReubeZorg samen met zijn broer Jochem. Hij neemt ons mee in het verhaal achter deze fijne zorginstelling.

De ouders van Jochem en Andreas hebben meerdere zorginitiatieven opgezet en zijn 17 jaar geleden hier begonnen. De liefde en passie voor de zorg is er bij de broers met de paplepel ingegoten. Andreas is meerdere opleidingen begonnen die niet zorg gerelateerd waren. Uiteindelijk heeft hij toch een zorgopleiding gedaan en deze afgemaakt. Jochem heeft de sportopleiding gedaan en is afgestudeerd met als richting speciaal onderwijs. “We hebben allebei op andere plekken gewerkt, maar het ondernemersbloed zit toch wel echt in ons. Vanaf het begin af aan, toen onze ouders hier begonnen, waren we natuurlijk al betrokken bij de zorginstelling.” Zeven jaar geleden hebben Andreas en Jochem besloten om het bedrijf over te nemen van hun ouders. Jochem was al iets eerder ingestapt, Andreas was daarvoor nog aan het reizen. “Sinds twee jaar zijn onze ouders met pensioen. Inmiddels werkt de vriendin van Jochem hier ook, een echt familiebedrijf.”

Logeren en onderwijs onder één dak
In het weekend, op woensdagen en in de vakanties biedt ReubeZorg plek aan tien kinderen om te komen logeren. Het is een logeerplek voor kinderen en jongeren (4 tot 18 jaar) met een verstandelijke beperking. “Er wordt veel gebruik gemaakt van het logeerhuis. We stellen het beschikbaar als logeerplek om ouders ook even te kunnen ontlasten. Zo hebben ze meer tijd voor elkaar en de rest van het gezin.” Eerder stond het logeerhuis doordeweeks ‘leeg’. Drie jaar geleden probeerden Andreas en Jochem voor het eerst een nieuwe pilot uit, om doordeweeks aan het ‘leegstaande’ logeerhuis een andere, inmiddels zeer succesvolle, invulling te geven: “We zijn een onderwijszorggroep begonnen. Speciaal voor kinderen die binnen het speciaal onderwijs zijn uitgevallen of al lang thuis zitten. We hebben een samenwerking met SOTOG (Stichting Speciaal Onderwijs Twente en Oost-Gelderland). Zij zorgen voor de leerkracht en onze medewerkers verzorgen de zorginhoudelijke taken. In het logeerhuis in een niet-schoolse setting krijgen de kinderen op een heel eigen manier onderwijs. Het uiteindelijke doel is dat ze weer kunnen instromen bij het reguliere onderwijs, en dat is al een aantal keren gelukt. Heel mooi om te zien en het geeft veel voldoening”, legt Andreas enthousiast uit.

Dagbesteding op twee verdiepingen
Naast een mooie logeerplek en onderwijs biedt ReubeZorg ook dagbesteding aan. De prachtige ‘Loods’ die hiervoor ingezet wordt, hebben ze in verband met uitbreiding twee jaar geleden gebouwd. Het zwarte gebouw is voorzien van zowel een beneden- als bovenverdieping. “De dagbesteding is vijf dagen per week geopend en daar maken tussen de 20 en 30 cliënten per dag gebruik van. Op de bovenverdieping is er voor maximaal vier cliënten een dagbesteding in een speciale prikkelarme omgeving voor kinderen en (jong)volwassenen die de drukte niet aan kunnen. Beneden is er volop ruimte om onder andere creatief bezig te zijn: zo worden er kaarsen gemaakt, hout gebrand, geschilderd, gezaagd en getimmerd. Daarnaast kunnen de cliënten helpen met tuinwerkzaamheden, verzorging van de dieren, huishoudelijk werk en kluswerkzaamheden. Iedereen kan hier zijn ei kwijt.”

Een hecht team waarin je gezien wordt
“Wij investeren niet alleen in onze cliënten, maar ook zorgvuldig in onze medewerkers. Ons gedreven team krijgt alle tijd om zichzelf te ontwikkelen. Daarnaast geven we ze ook de tijd die ze nodig hebben. Denk hierbij aan voorbereiding en nabespreektijd. Wat ons verder uniek maakt, is dat we met een vast team werken, hierdoor zetten we geen uitzendkrachten of zzp’ers in. Daarnaast zijn bijna alle kantoormedewerkers zorgonderlegd. In het geval van een incident of iets anders kunnen ze altijd bijspringen. En dat doen ze ook allemaal.”

En dat het een fijne werkplek is, hebben de medewerkers wel aangegeven tijdens het medewerkerstevredenheidsonderzoek. Deze werd recent afgenomen door een externe partij, met als eindcijfer een uitzonderlijke 8.7 vanuit alle medewerkers.

“Daarnaast zijn we ook aangesloten bij verschillende keurmerken, waaronder PREZO-care. Dit is een zorgintensief keurmerk dat we elke drie jaar opnieuw moeten behalen en elk jaar zijn er tussentijdse audits. Hierbij worden gesprekken gevoerd met cliënten, ouders, medewerkers en we worden geobserveerd. Daarnaast worden alle papieren gecheckt. We vinden het belangrijk dat er iemand van buitenaf mee komt kijken en advies geeft, daar hebben we ook daadwerkelijk zelf wat aan. Door al deze maatregelen proberen we een sfeer te creëren waarin medewerkers zich geen ‘nummertje’ voelen, maar echt gezien worden door ons en elkaar.”

Het nieuwe woonhuis
Na jarenlange voorbereiding en hard werken, opent ReubeZorg deze zomer een woonhuis. “We kijken er naar uit om deze zomer eindelijk ons woonhuis te openen, waar plek is voor negen bewoners. Het zijn allemaal (jong)volwassenen die rechtstreeks vanaf hun ouders bij ons komen wonen. Ze hebben de mogelijkheid om 24 uur per dag, 7 dagen per week begeleiding te krijgen. Maar ze krijgen ook een eigen slaapkamer, badkamer en leefruimte om hun eigen gang te gaan en zich terug te trekken. Je kunt het eigenlijk zien als één groot gezin. De bewoners kunnen de gezelligheid opzoeken met elkaar en samen dingen ondernemen.” De verbouwing van het woonhuis heeft de afgelopen jaren veel tijd in beslag genomen, en de volgende uitdaging staat al weer voor de deur: de zoektocht naar geschikt personeel.

Toekomst
“De afgelopen twee jaar zijn we ontzettend gegroeid. Zo is het aantal cliënten verdubbeld en ook op het terrein zelf is er met het nieuwe woonhuis en de verbouwing van de ’Loods’ een hoop gebeurd. Op dit moment zijn er geen plannen om nog verder uit te breiden. Wij geloven dat onze kracht juist is dat we kleinschalig zijn en oog hebben voor iedere cliënt. Dit willen we graag zo houden. Nu de verbouwing van het nieuwe woonhuis op zijn einde loopt zijn we op zoek naar geschikt personeel dat echt oog heeft voor onze cliënten en ze wil ondersteunen bij deze grote stap in hun leven. Zie jij jezelf werken in een kleinschalig en enthousiast team waarin jij de ruimte krijgt om te groeien? Dan komen we graag met je in contact”, sluit Andreas af.