test
Vacatures Bekijk onze leuke vacatures!

Nieuwsflits van ReubeZorg februari 2024; Han de handige man

Han komt al ruim 8 jaar naar de Reube. Het programma van de “oude” dagbesteding bestond uit werken in de tuin, fietsen, spelletjes doen, noten kraken, tekenen en schilderen.Toen deze vorm van dagbesteding stopte, besloot Han mee te gaan naar de nieuwe dagbesteding van ReubeZorg en samen met de jongere generatie dat programma te draaien. 

Sommige activiteiten zijn hetzelfde gebleven maar Han heeft ook nieuwe dingen geleerd en opgepakt. Het maken van voederplanken, vogelhuisjes, houtbranden maar ook buiten werken staat op het programma.


Vroeger heeft Han al veel met hout gewerkt. Hij maakte bijvoorbeeld speelgoed voor zijn kinderen. Die ervaring komt bij de dagbesteding goed van pas.

In het begin nam begeleidster Geertrui triplex mee. Met dit materiaal kon Han zijn eigen projecten maken. Eerst nog grof maar ze werden steeds verfijnder en meer waarheidsgetrouw. Han maakt alles uit zijn hoofd. Soms maakt hij eerst een schets. Hij vergelijkt het zelf met het maken van een schilderij. Je zet iets op en verfijnt het in de vervolgprocessen. Han maakt met zijn handen wat zijn ogen zien.

Zijn omgeving is erg enthousiast over het werk van Han. Dat motiveert hem om verschillende voorwerpen te maken. Han heeft bijvoorbeeld raamhangers uitgezaagd en gebrand, en bloemen op een vaas, puzzels (die we ook voor ons logeerhuis gebruiken), een trein en een auto gemaakt.

Hij is nu bezig om een graafmachine te maken. Ook voor zijn kleindochter heeft Han iets in elkaar gezet. Daar vertelt hij met plezier over. Han is trots op zijn gezin en zijn werk!Stagiaire Aukje interviewt JornJorn ruimt regelmatig op woensdag de boodschappen op. Ik vroeg mij af hoe dit te werk gaat en wat hij er zo leuk aan vindt. Ik heb Jorn daarom wat vragen gesteld.

Wat doe je voordat de boodschappen er zijn?
“Vaak kijk ik of er van alles nog genoeg is. Ik kijk ook naar de datum van de spullen om te kijken of ik wat weg moet gooien. Als spullen op zijn, geef ik dat door aan de begeleiding. Zo kunnen er nieuwe boodschappen besteld worden. De bestellingen doe ik op maandag online bij de jumbo. Groente, kaas en brood wordt ergens anders besteld.”

Wat ga je doen als de boodschappen er zijn?
“De koeling pak ik altijd eerst in, dat is het belangrijkst. De rest van de boodschappen gaat in de schappen die in onze winkel staan. Ik zet alles op de goede plek en zet de nieuwe boodschappen achter de oude.”

Waar heb je dit geleerd?
“Ik heb bij de Jumbo in Eibergen praktijk op locatie gedaan. Daar kreeg ik hele grote karren, nu is dat gelukkig niet zo. Ik heb daar leren spiegelen en hoe je boodschappen inpakt. Ik moest ook de nieuwe spullen achter de oude zetten en dat doe ik nu nog steeds in de winkel van de Reube.”

Hoe vind je het om bij de Reube de boodschappen in te pakken?
“Het is een rustig taakje wat ik fijn vind om alleen te doen. Ik vind het fijn om een muziekje op te zetten en dan lekker aan het werk te gaan. Ik vind het leuk dat ik op de woensdag de boodschappen kan inpakken en dat alles weer goed in de winkel staat.”Een boswandeling met De KlasHet wordt mooier weer, de lente komt eraan en het bos is in volle bloei.

Om de week te beginnen, starten wij met De Klas op maandag met een boswandeling. De ene keer gaan wij met de hele groep, de andere keer met een kleiner groepje.
In het bos is van alles te zien. Ook is het fijn om verschillende natuurelementen te bespreken tijdens de wandeling. De ene leerling loopt voorop en observeert alles. De andere leerling kletst heerlijk over hoe het met hem/haar gaat.

Welke spelletjes doen wij in het bos? Om een stukje onderwijs mee te geven, praten wij over alles wat we om ons heen zien. Soms nemen wij een bos bingo mee. De leerlingen zoeken dan alles in het bos op wat er op de kaart staat. Ook doen wij bewegingsspelletjes in de natuur. Denk hierbij aan boom verwisselen of verstoppertje.

We boffen maar, met zo’n mooi bos in de buurt!
Het woonhuis krijgt vormNa maanden van verbouwen, begint het nieuwe woonhuis langzaam maar zeker vorm te krijgen. Beneden zijn nu de kamers en badkamers zichtbaar, de contouren worden steeds duidelijker. De stukadoor heeft zijn creatieve touch toegevoegd, daardoor krijg je al een voorproefje van het uiteindelijke resultaat.

Boven is het een ware bedrijvigheid, met het oprijzen van de skeletbouw die de slaapkamers hun definitieve vorm zal geven. Het is bijzonder om getuige te zijn van deze transformatie, waar elke dag nieuwe hoofdstukken aan het verhaal van het woonhuis worden toegevoegd.

Niet alleen de muren en de ruimtes ondergaan verandering, maar ook de sfeer in het huis is merkbaar in beweging. Met regelmaat maken we een gezellig rondje met de toekomstige bewoners en andere cliënten die dat leuk vinden. Samen nemen we een kijkje en bespreken we de plannen. Het is een unieke ervaring om de vorderingen door hun ogen te zien en hun opwinding te delen. Samen bouwen we niet alleen aan kamers en muren, maar ook aan herinneringen en nieuwe avonturen!Even voorstellenMijn naam is Gera en vanaf 1 februari ben ik werkzaam binnen de dagbesteding van ReubeZorg. Ik ben 43 jaar en samen met mijn dochter van 7 woon ik met veel plezier in Deventer. Vanaf mijn 20ste ben ik werkzaam in de zorg, waarvan de laatste 12 jaar op Overkempe in Olst.

Ik ben daar begonnen als woonbegeleider en heb vervolgens de overstap gemaakt naar werkbegeleider op het atelier, waar de nadruk lag op tekenen, schilderen en keramieken. Hier heb ik dan ook mijn passie voor keramiek mogen ontdekken en het lijkt me een mooie uitdaging om dit verder te ontwikkelen binnen ReubeZorg. Samen met de ander kijken waar mogelijkheden liggen, uitproberen, creëren en daardoor de ander in hun kracht zetten, dat is waar ik blij van word.Tot ziens bij de dagbesteding!

Groetjes, Gera
Mijn naam is Lynn Berris en ik kom tot het einde van dit schooljaar stage lopen bij onderwijszorggroep De Klas van ReubeZorg. Ik ben 20 jaar en ik zit in het laatste jaar van de opleiding ‘Gespecialiseerd pedagogisch medewerker’. Ik woon, werk en studeer in Deventer.

Ik zit het liefst nooit stil en ik ontdek ook graag nieuwe dingen. Zo ben ik de afgelopen maanden op stagereis geweest naar Bali. Hier heb ik heel veel nieuwe dingen geleerd en kunnen proeven van een andere cultuur. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik alleen maar meer nieuwsgierig ben geworden naar de wereld, en daarom staat het reizen nog op de planning voor de komende jaren.

Verder houd ik ervan om met mensen om mij heen te zijn en om mensen te helpen. In mijn vrije tijd werk ik als vrijwilliger bij de Kindertelefoon, waar ik nog elke dag veel dingen leer.
Ik heb er mega veel zin in om ervaring op te doen bij ReubeZorg!

Groetjes, Lynn 
Mijn naam is Yara Schreuders, ik ben zeventien jaar en ik woon in Zutphen. Ik zit in mijn eerste leerjaar van de opleiding Social Work. Ik studeer aan het Windesheim in Zwolle.

In mijn vrije tijd werk ik als huishoudelijk medewerkster en vind ik het leuk om te schrijven, te zingen en om af te spreken met mijn vriendinnen. Ook hou ik ervan om te reizen; mijn droom is om ooit naar Thailand te gaan!

De diversiteit aan dagbestedingsmogelijkheden bij ReubeZorg sprak me onmiddellijk aan. Zo is er bijvoorbeeld een creatief atelier, je kan bezig met houtbewerking, tuin- en kluswerkzaamheden en nog meer. Ook is het gelegen op een rustige locatie. Ik ben erg enthousiast over mijn leerzame stage bij ReubeZorg!

Groetjes, YaraMet plezier logerenIn het logeerhuis is altijd wat te beleven. We zijn natuurlijk grotendeels op de boerderij te vinden waar we veel spelletjes spelen. Zo zijn Weerwolven, Skipbo en Beverbende op dit moment favoriet. Daarnaast knutselen, koken, pizzaretten, bakken we en luisteren we veel muziek. Veel kinderen zijn helemaal gek op Ernst en Bobbie maar ook Suzan en Freek zijn geliefd.

Laatst werd er gekampeerd in de woonkamer van het logeerhuis. Toen lagen alle matrassen voor het (nep)haardvuurtje en werd daar ook gezellig gegeten. Als de dag ten einde komt, nemen veel kinderen graag een bad. Dit werd tijdens ’t eerste weekend extra leuk toen er een discolamp in de badkamer werd gezet. Wat een feestje was dat!

We gaan natuurlijk ook wel eens op pad. Veel kinderen zijn gek op voetballen dus gaan we vaak naar het voetbalveldje in Laren om daar een balletje te trappen en wedstrijdjes te houden. Laatst mochten we een bezoek brengen aan manege Pasman, in Eefde. Sommige logeerkinderen gaan hier ook privé naartoe. Bij de manege kregen we een rondleiding, waarbij een cliënt ons de namen van de paarden kon vertellen. Om in de paardensfeer te blijven, bezoeken we ook af en toe het veulentje van Manon, dat inmiddels enorm is gegroeid. En als klap op de vuurpijl zijn we in december bij de paardenmarkt in Goor geweest waar we sommige paarden konden aaien. Ook zijn we in die periode een paar keer met verschillende groepen naar de Intratuin geweest, waar prachtig verlichte en bewegende kerstdorpjes te zien waren én natuurlijk de draaimolen waar we met z’n allen in gingen. Dat zorgde voor leuke foto’s en veel lol.