test
Vacatures Bekijk onze leuke vacatures!

Nieuwsflits van ReubeZorg april 2024; overeenkomst WLZ-ZIN

Overeenkomst WLZ-ZIN

Afgelopen maanden zijn wij achter de schermen druk bezig geweest met het verkrijgen van een overeenkomst met zorgkantoor Zilveren Kruis voor de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Epe, Heerde, Lochem en Zutphen. Vorige week hebben wij de positieve beoordeling hierop ontvangen. Dit betekent dat wij vanaf juni a.s. WLZ-ZIN mogen leveren.

ZIN (Zorg in Natura) betekent dat ReubeZorg rechtstreeks met het zorgkantoor contact heeft over de kwaliteit van zorg, tarieven en uitbetaling. Alle administratie die normaal gesproken bij een WLZ-PGB hoort, wordt ouders/verzorgers/cliënten uit handen genomen.

Mocht je interesse hebben om de WLZ-PGB indicatie (gedeeltelijk) om te zetten naar een WLZ-ZIN, neem dan contact met ons op. Daarbij is het goed om te weten dat het PGB-budget niet naar rato teruggerekend of teruggevorderd wordt bij een omzetting naar ZIN, mits de zorg geleverd is uiteraard. Er is in dat opzicht geen belemmering om cliënten spoedig over te laten gaan, als die wens er is.


Cursus glazuren

Op 16 maart jl. zijn een aantal collega’s van de dagbesteding naar Zwolle geweest voor een workshop glazuren en decoratieve technieken bij Silex. Na een lekkere kop koffie en kennismaking met de andere deelnemers gingen ze enthousiast aan de slag. Voor Geertrui en Gera materie waar ze al vaker mee hebben gewerkt maar voor Bente en Nicole een nieuwe ontdekking.

Het creatieve team ging van 9.00 tot 16.00 uur aan de slag met diverse technieken en mocht op verschillende materialen en met verschillende glazuren aan het werk. Met de tips van de cursusleidster hebben ook Gera en Geertrui weer nieuwe dingen ontdekt.


Alle door onze begeleiders gemaakte kunstwerken zijn achtergebleven in Zwolle, vervolgens gebakken in de oven en inmiddels weer opgehaald. Glazuren blijft een bijzonder proces. Je brengt hele andere kleuren op dan de tinten die uiteindelijk gebakken uit de oven komen. Het blijft spannend hoe het eindresultaat er precies uit gaat zien.

Geertrui, Gera, Bente en Nicole kunnen de opgedane kennis en ervaring delen met cliënten die aan het glazuren zijn en wellicht ook anderen voor deze activiteit enthousiasmeren.


Wol vilten

In De Klas zijn er theorie leermomenten, maar ook creatieve momenten om de motoriek en creativiteit bij leerlingen te stimuleren. Eén van die activiteiten, bedoeld voor de oudere kinderen van De Klas, is wol vilten. Deelnemers van de dagbesteding zijn ook bezig met wol vilt opdrachten. Het is dus een mooi overkoepelend werkje.
Afgelopen periode hebben twee leerlingen een kuikentje voor het themabord in De Klas gemaakt. Geconcentreerd gingen ze aan het werk om een prachtig eindresultaat te krijgen. Maar hoe maak je nou zo’n mooie vogel?


Je begint met een wit stukje wol, dat in de vorm van een vogel geknipt is. In een grote zak zit allemaal losse wol, in verschillende kleuren. Leerlingen kiezen uit deze zak zelf een kleur uit. Met een prikpen prikken ze de wol in het figuur. Deze handeling moet je vaak herhalen. Zo ontstaat er een mooie laag gekleurde wol, die vast blijft zitten op de uitgeknipte vorm.


Verse eieren van ‘De Reube’ kippen!

De Reube heeft sinds kort nieuwe kippen. Ze worden goed verzorgd en hebben lekker de ruimte waardoor de kippen veel eieren leggen. Een aantal eieren wordt voor de verkoop aangeboden. Han heeft hiervoor een mooie eierkist gebouwd. De kist staat beschut tegen weer en wind in een houten marktkraam.
Voordat de eieren in de kraam liggen, worden ze secuur door Jaap schoon gemaakt met een poetsdoekje en wat water. Het zaagsel en de kippenveren worden er netjes afgepoetst. Zo krijgen we mooie, schone eieren. Jaap vindt dit een leuke activiteit om te doen. Hierna wordt de datum op het ei gezet en komen de eieren in de treef terecht. Het favoriete ei recept van Jaap is een omeletje met ham, kaas, zout, peper en kruiden zoals koriander.


De eieren worden aangeboden voor:
12 stuks € 3,60
10 stuks € 3,00
6 stuks € 1,80

OP = OP
Nemen jullie zelf een eierdoos mee wanneer jullie eieren komen kopen? Eet smakelijk!


Cliëntenraad

Onze cliënten kunnen meepraten over het algemene beleid van ReubeZorg via de Cliëntenraad. Een Cliëntenraad behartigt de gemeenschappelijke belangen van cliënten. Is de geboden zorg niet optimaal passend bij de cliënt, zijn wellicht verbeteringen nodig. Door inspraak en medezeggenschap, kan de cliënt zelf bijdragen aan betere zorg.

De leden van de Cliëntenraad hebben regelmatig overleg met elkaar en met Andreas Ponten, namens de Raad van Bestuur. Wij hebben ervoor gekozen om onze cliënten te laten vertegenwoordigen door hun ouders/verzorgers of partner.

Mailadres van de cliëntenraad: cliëntenraad@reubezorg.nl

De Cliëntenraad bestaat momenteel uit de volgende betrokken ouders:

Jos van Doorn
Mijn naam is Jos van Doorn, vader van Joost en ik ben lid van de Cliëntenraad van ReubeZorg. Joost logeert geregeld op de Reube en gaat er ook naar de dagbesteding. Joost is 24 jaar en wij merken dat de zorg thuis steeds zwaarder wordt. Je staat altijd “aan” als Joost thuis is, dat merk je bijvoorbeeld goed wanneer hij op vakantie is bij de Reube. Joost gaat dit jaar wonen op de Reube. Een betere plek is er niet voor hem maar toch gaat het loslaten van de zorg niet vanzelf. Het is moeilijk om op voorhand te zeggen hoe Joost dit zal gaan ervaren.

De Cliëntenraad is nog wat zoekende naar een goede manier om cliënten van ReubeZorg een stem te geven in het reilen en zeilen van de Reube. We bespreken dingen over de verbouwing, de was, bijzondere hulpverlening (BHV), communicatiemiddelen (app, e-mail, telefoon, …), etc. Maar ook het welzijn van de cliënten komt aan bod. Wanneer je als ouder/belanghebbende een vraag hebt, zou je de Cliëntenraad eens kunnen proberen.Irma Nijland
Ik ben Irma Nijland, de moeder van Marten (18 jaar). Ik ben getrouwd met Jeroen, en we hebben nog 2 kinderen, Femke (23) en Chiel (21). We wonen in Laren. Marten komt al bijna 10 jaar bij ‘de Reube’. Met veel plezier! Van eerst iedere woensdagmiddag spelen, naar spelen in de vakanties, logeren in de weekenden en logeren in de vakanties. En misschien binnenkort ook nog voor een dag stage.


ReubeZorg is een fijne plek, voor de kinderen, en daarom ook voor de ouders. Wij zijn er in ieder geval heel erg blij mee. Daarom wil ik door in de Cliëntenraad te gaan een bijdrage leveren aan het reilen en zeilen bij ReubeZorg. We zijn een soort van vraagbaak voor ouders, en een orgaan tussen ouders en ReubeZorg. En met iedereen samen proberen we dit steeds beter vorm te geven.Jan Jaap Thijs
Mijn naam is Jan Jaap Thijs en onze zoon Simon, ondertussen 18 jaar, komt al vele jaren bij ReubeZorg. Beginnend met één keer in de maand een weekendje logeren, ondertussen logeert hij er twee weekenden per maand, komt hij er in de meeste vakanties en komt hij op de dagbesteding. Later dit jaar mag Simon er ook echt gaan wonen. Zo hebben we als ouders bijna alle facetten van de bijzondere zorg bij ReubeZorg gezien. Ik vind het dan ook van groot belang dat de zorg op dit hoge niveau blijft: een plek waar onze zeer kwetsbare kinderen zich veilig kunnen ontwikkelen, kunnen leren en leven. Daarom denk ik graag mee in de Cliëntenraad over belangrijke zaken die spelen bij ReubeZorg.


Certificaat bosmaaien


Deze maand zijn drie collega's en Jorn (deelnemer dagbesteding) naar Apeldoorn gereisd om daar ons bosmaaiercertificaat te behalen. Hier hebben we een hele dag voor uitgetrokken. In de ochtend kregen we theoretische instructies over het gebruik van de bosmaaier en het onderhoud ervan. Jorn mocht deelnemen aan de standaard les voor mannen en vrouwen die in het groen werken. Met wat extra uitleg van onze begeleiders kon Jorn goed meekomen. Na de ochtend kregen we een uitgebreide lunch aangeboden, zodat we weer energie hadden voor de middag. De middag stond in het teken van praktijkoefeningen.

Iedereen kreeg een bosmaaier toegewezen en moest laten zien dat ze met verschillende typen maaiers konden werken, zoals benzine- en accumaaiers, met draad of met mes. Dit zorgde voor de nodige uitdagingen. Sommige mannen werden op de vingers getikt omdat ze de veiligheidsinstructies van de ochtend niet goed toepasten. Wij konden er wel om lachen, want bij ons verliep alles juist soepel. Jorn had het uitstekend gedaan en alle veiligheidsaspecten uit de theoretische instructies toegepast. Uiteindelijk hebben we het allemaal gehaald.


Naast het maaien met de zitmaaier kan Jorn nu ook alle lastig bereikbare plekjes mooi maaien. Dankzij Jorn zal het terrein er prachtig uitzien. We zijn ontzettend trots op je!


Even voorstellen

Mijn naam is Diana Hekkelman. Begin maart ben ik bij ReubeZorg komen werken bij onderwijszorggroep De Klas en in het logeerhuis. Ik ben moeder van 4 zonen en woon in Laren.


Hiervoor werkte ik in Zutphen bij de Klipper Zorg als woonbegeleidster (24-uurs zorg). Bij deze organisatie heb ik 2 jaar geleden mijn opleiding in de zorg afgerond en de nodige ervaring opgedaan. Om nog meer kennis en ervaring op te doen, vond ik het tijd voor een andere doelgroep. Bij ReubeZorg kan ik met kinderen en jongeren werken. Dat vind ik interessant.
Wat ik graag in mijn vrije tijd doe, is wandelen en er met de camper op uit gaan. Ik hou van koken voor vrienden, tijd met m’n gezin doorbrengen, lezen, films kijken of een avond naar de schouwburg gaan. Ik ben graag bezig tussen de bloemen in de tuin. Wat dat betreft ben ik heel nieuwsgierig hoe mooi de tuin gaat worden bij ReubeZorg.

Hoi, mijn naam is Rixt de Wit.
Ik ben eerstejaars student sociaal werker en ik loop sinds 1 februari stage bij de dagbesteding van ReubeZorg. Ik ben 16 jaar en kom uit Laren.


In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met tekenen, schilderen, muziek en afspreken met vriendinnen. Ook werk ik bij een supermarkt op de broodafdeling. ReubeZorg sprak mij aan door de diversiteit. Er zijn veel mogelijkheden en de zorg die ze aanbieden is heel mooi om te zien én hoe iedereen met elkaar bezig is buiten in de tuin of binnen met de ecoline. Ik heb heel veel zin in deze leerzame stage en ik ben benieuwd wat het mij gaat brengen.

Groetjes Rixt

Mijn naam is Willianne en ik werk vanaf april bij De Klas en in het logeerhuis. Ik ben 32 jaar en woon in Oudleusen, een klein dorpje tussen Ommen en Dalfsen.


Van de Laboratoriumschool, door naar de opleiding Sport en Bewegingseducatie ben ik via zorgvakanties de zorg ingerold. De afgelopen 5 jaar heb ik bij Overkempe gewerkt als begeleider op de werkplaats Meander, waar ik zowel op een logistieke groep stond als op het atelier.


De verbinding aangaan van mens tot mens, zien hoe cliënten zich vervolgens ontwikkelen, is wat ik prachtig vind aan de zorg. Dat ik binnen ReubeZorg ook mijn sport en spelachtergrond weer mag aanspreken, daar kijk ik erg naar uit.