Er is ruimte! Extra plek bij de dagbesteding

Nieuwe ruimte voor de dagbesteding geopend

Broers Ponten bouwen instelling op oude boerderij verder uit!

Door Arjen Dieperink (Berkelbode)

AMPSEN - Het had vorige week woensdag een drukte van belang moeten zijn bij ReubeZorg aan de Ampsenseweg 26. De drukte die komt kijken bij de officiële opening door de wethouder van een nieuwe accommodatie. De wethouder kwam wel, maar vrienden, bekenden en cliënten mochten er vanwege corona niet bij zijn.
Lopend naar de uit 1924 daterende voormalige boerderij Reube komt men langs een overkapte kar die aan één zijkant open is. In de kar zijn diverse producten van de Reube uitgestald, waaronder een vogelkastje, kaarsen en kaarten. De producten zijn voorzien van prijsstickers en de koper kan het verschuldigde bedrag in het geldkistje doen. Bij ReubeZorg gaat alles nog in goed vertrouwen. “Welkom bij Reubezorg” zegt Andreas Ponten als hij met een zwaai het hekwerk op het erf opent, waar kinderen van de buitenschoolse opvang aan het spelen zijn. Hij heeft ReubeZorg samen met zijn broer Jochem overgenomen van zijn ouders. “Zij woonden altijd in het woonhuisgedeelte van de boerderij. Die zijn wij nu aan het verbouwen om straks vierentwintig uur zorg te kunnen bieden aan negen cliënten. Wij hopen er begin 2023 mee te beginnen. Zoals je ziet maakt ook de buitenschoolse opvang gebruik van onze faciliteiten.”

Nieuw gebouw
Ondertussen staat Andreas Ponten voor een nieuw gebouw dat is neergezet op de plek waar voorheen een oude schuur stond. Een rood lint voorkomt dat de voordeur gebruikt kan worden. Dat lint moet eerst worden doorgeknipt door wethouder Henk van Zeijts (GroenLinks) die daarmee in de middag het gebouw officieel gaat openen. Jammer genoeg in een klein gezelschap, vanwege corona. In het gebouw zijn enkele monteurs nog druk bezig met de laatste werkzaamheden. Op de begane grond bevinden zich de werkplaats, huiskamer en de kantine. Het geheel komt warm over.
Iedere cliënt werkt er op eigen zijn niveau. Hoe meer hij of zij aan kan, des te ingewikkelder zijn hun producten, die in de kar buiten worden verkocht. De kasten van de cliënten zijn voorzien van hun voornaam en een foto. Ook bakken met materiaal zoals schapenwol of vilt zijn voorzien van de benaming ervan en een foto. “Wij hebben de werkplaats zo ingedeeld dat het veilig is en warmte uitstraalt”, laat Andreas Ponten met enige trots weten. De dagbesteding, voor zo’n vijfentwintig personen, is belangrijk voor de cliënten. Het geeft hen voldoening. “Wij hebben ook goede contacten met de scholen in de omgeving. Met regelmaat komt een aantal kinderen een snuffelstage bij ons volgen”, vertelt Andreas.

Opening
Wethouder Henk van Zeijts arriveert en wordt op het erf rondgeleid. Hij bekijkt de twee jaar geleden aangelegde moestuin en ziet de verblijfplekken van de varkens, biggen en kippen. Daarna vervolgt hij samen met Andreas en Jochem Ponten zijn weg naar het nieuwe gebouw. Enkele cliënten sluiten zich bij het gezelschap aan. In zijn korte toespraak voor het doorknippen van het lint prijst de wethouder de activiteiten van ReubeZorg en het belang van zo’n zorginstelling in de gemeente Lochem. “Het is een fantastische en een warme plek”, zegt hij.

Open dagen
Op 28 januari van 14 tot 17 uur en een dag later van 11 tot 14 uur kunnen belangstellenden bij ReubeZorg komen kijken. Zij moeten zich wel van tevoren aanmelden via een e-mail aan andreasponten@reubezorg.nl. “Wij stellen samen een tijd vast en iedereen wordt vervolgens persoonlijk door ons rondgeleid. Zo kunnen wij op een verantwoorde manier de bezoekers kennis laten maken met al onze activiteiten.” De activiteiten zijn het logeerhuis (op dit moment vol), dagbesteding, woonhuis (van start in 2023) en zorg en onderwijs. Hierbij draait het om kinderen van vier tot vijftien jaar met een verstandelijke beperking en complexe problematiek die niet het reguliere schoolsysteem kunnen volgen. 

Kan een afbeelding zijn van buitenshuis