testhttps://reubezorg.nl/nieuwsbericht/de-ontwikkelingen-in-het-atelier-van-de-dagbesteding
Vacatures Bekijk onze leuke vacatures!

De ontwikkelingen in het atelier van de dagbesteding

Geschreven door Geertrui, medewerkster in het atelier.

Wat een heerlijke plek om te mogen werken, en wat gaat de tijd hier snel…..

Deelnemers noemen dit ‘de Reube tijd’, ze ervaren dat de dagen omvliegen wanneer ze zo creatief bezig zijn.

We hebben een aantal activiteiten die we regelmatig doen, en steeds terug laten komen. Door de afwisseling ervan, en creatieve projecten tussendoor, is geen enkele dag saai en eentonig.

Naast de creatieve activiteiten zijn er ook ieder dag huishoudelijke klussen te doen, en wekelijks een kook en bak activiteit voor het Logeerhuis.

 

Kaarsen

Wekelijks wordt er gewerkt aan het maken van buitenkaarsen en allerlei andere mooi gekleurde kaarsen. Het beschilderen van de potten voor de buitenkaarsen is een activiteit die bij iedereen geliefd is, en ook door iedereen gedaan kan worden.

We proberen nieuwe technieken uit, of kleurencombinaties waardoor deelnemers elkaar inspireren en de betrokkenheid bij elkaar en het werkproces vergroot wordt.

Aan de giettafel voor de kaarsen maken we platen van was, die we in kleine stukjes breken. Hiermee vullen we de buitenpotten, of gebruiken mooi gekleurde stukjes was voor de kaarsenmallen. Wanneer dit klaar is vullen we de potten en de kaarsenmallen af met een mooi kleurtje was.

De kaarsen worden voorzien van een lintje en een prijskaartje zodat ze in de winkelkar verkocht kunnen worden.

(Papier) mozaïek

Verf die we over hebben van het beschilderen van de buitenkaarsen, gebruiken we voor het beschilderen van grote vellen papier. Gewoon lekker uitsmeren. Hoe leuk is het om maar gewoon wat kleuren te maken, zonder dat je druk hoeft te maken dat het iets moet worden. Een heerlijk ontspannen werkje is dat!

Deze beschilderde vellen papier gebruiken we voor de activiteit van de papier mozaïek. Deelnemers scheuren de vellen in stukjes en sorteren ze op kleur, waarna er kunstzinnige creaties van worden geplakt. In het begin was dat even wennen, maar gaande weg zagen deelnemers van elkaar hoe mooi het eigenlijk kan worden; dit stimuleert het zelfvertrouwen en nodigt uit tot nieuwe ideeën en creaties.

Het papier mozaïek is niet alleen leuk om te doen, het is ook een oefening voor het mozaïek werk op schalen en bloempotten. Dat is een heel precies werkje, en vraagt enige behendigheid met de tegelkniptang en het netjes inleggen van de gekleurde stukjes tegel.

‘Oefening baart kunst’ galmt het regelmatig door de dagbesteding. Zo helpen ook deelnemers elkaar om gemotiveerd iets nieuws te proberen of ergens beter in te worden.

 

Wol

De wol van de schapen die op de Reube wonen gebruiken we in het Atelier.

Eerst sorteren we de wol met de deelnemers. We halen de vuile stukken eruit, de strootjes en de grasjes. Dan kan de wol gewassen worden, emmers vullen, laten staan, uitspoelen, nog een keer in de emmer, weer uitspoelen, nog een keer in de wasmachine, en dan laten drogen.

Er ligt dan een enorme berg wol op tafel die uitgeplozen mag worden, en vervolgens gekaard.

De ene deelnemer draait de kaard molen, de andere voegt steeds wol toe om te kaarden net zolang totdat er een lange pluizige lap kaardvlies ontstaat.

Met het kaardvlies kan er draad gesponnen worden, of een lap gevilt. Dat spinnen laten de deelnemers nog aan mij over, maar wellichtkomt daar nog een keer verandering in want het spinnenwiel staat klaar en kan gebruikt worden. Maar het is net zoiets als fietsen, je moet dat toch wel even leren, nog een uitdaging voor iemand die dat graag wil.

 

Nat Vilten

Deelnemers leggen de gekaarde wol in laagjes op tafel, en vervilten het tot een lap met behulp van water en zeep. Het is een arbeidsintensief karweitje en het duurt ook best lang voordat het een lapje wil worden, maar dan heb je ook wat.

In het begin was het nog moeilijk te begrijpen waar je nu al die moeite voor zou moeten doen, maar inmiddels weten de deelnemers wat voor leuks je met zo’n lap kan doen. En dat motiveert!

 

Droogvilten

De gevilte lappen gebruiken we om vormpjes van te knippen, zoals bijvoorbeeld een vogel of een vlinder. We gebruiken de lappen ook als ondergrond voor een vilt schilderij.

Daarop leggen we, al dan niet met hulp, (zelf)gekleurde wol, en prikken dit vast met een speciaal prikviltnaald. Na een paar keer oefenen op kleine lapjes, zijn de deelnemers al een tijdje bezig op wat grotere lappen. Er zijn inmiddels al een paar schilderijen ontstaan met Bobby in de hoofdrol. Maar ook andere honden zijn geliefd, of een mooie Unicorn waar een deelneemster een mooi kussen van maakt.

 

Weven

Sinds een aantal maanden wordt er ook geweven in de dagbesteding. Er staat een tafelweefgetouw waarop in linnenbinding lange lappen worden geweven. Hiervan zullen later lavendelzakjes worden genaaid.

Ook zijn er twee weeframen, een grote en een kleine, waarop geweven wordt.

Het fijne van weven is dat het een gestructureerde, herhalende handeling is die ook nog eens een mooi resultaat oplevert. Deelnemers moeten echt hun aandacht er goed bijhouden, en opletten wat ze precies aan het doen zijn.

Inmiddels zijn er een aantal deelnemers verslingerd aan het weven, en gemotiveerd om meters te weven, of zelfs een kleed voor Bobby te weven.

 

Raamversieringen

Om de dagbesteding wat op te fleuren zijn de deelnemers de laatste paar maanden bezig geweest met raamversieringen maken.

Eerst hebben ze een eigen mandala ontworpen, en die met acrylverfstiften en acrylverf op het raam geschilderd. Het is een vrolijk geheel geworden.

Daarnaast hebben we de raamstickerverf ontdekt. Hiermee kunnen raamstickers gemaakt worden die je, wanneer het opgedroogd is, op het raam kunt plakken, en er ook weer af kan halen zonder dat de sticker of het raam beschadigd.

 

Tekenen en schilderen

Tekenen en schilderen doen we regelmatig.

Dit kan abstract zijn, maar ook figuratief, zoals de mooie vlinders op de dienbladen, of de mandala’s op de cadeauverpakkingen. We maken ook kaarten voor in de winkelkar.

Houtbranden

Houtenbranden is een geliefde activiteit bij de meeste deelnemers, heel geconcentreerd worden er vogeltjes gebrand op de vogelhuisje of voederplankjes. Ook zijn we bezig met een gezamenlijk project waarbij deelnemers een afbeelding van de Reube op een groot bord branden, een waar kunstwerk wordt dit!

 

Keramiek

De activiteit keramiek is in ontwikkeling. We zijn begonnen met het maken van zeepbakjes, kleine schaaltjes met een mooie afdruk van bladnerven en bollen waar je een lichtje in zou kunnen laten branden. Er staat een keramiekoven op de Reube die hopelijk binnenkort gestookt kan gaan worden, zodat we ook aan leuke geschenkartikelen kunnen werken voor in de winkelkar.